Historical Collections Historical Timeline Stories Virtual Tour
 

Virtual Tour Home

The Pine Building

The Great Court

The Historic Library

Surgical Amphitheatre

The Hospital Gardens

THE PINE BUILDING

The Pine Building was created in three sections. The original architectural design was created by the architect Samuel Rhoads, a future member of the Board of Managers, who also oversaw the construction of the first section, the east wing. By the time the final bricks were laid, Rhoads' architectural design of the west and center sections of the building were altered somewhat, but the entire structure remains very close to his original plan.

Each section was completed as funds became available and each person who was employed in the construction of the buildings was first required to perform work on an unpaid basis, so they too could become contributors to the Hospital. Even today, the building is considered one of the finest examples of Colonial and Federal architecture in the city.

The Board had significant difficulties finding the funds to pay for the construction and the materials, and several requests were made for government funding. The Hospital eventually received $25,000 from the state legislature, much less than requested. By April 1796, long before construction was complete, the legislature made its last capital grant to the institution. From then on, the Hospital has looked to private philanthropists for support.

The east wing was completed in 1755 and the first patients were admitted here in 1756. The ground floor of the east wing (now known as the basement) contained the cells for the insane patients. The second floor was the men's ward. The third floor the women's ward, and the space above was used as lodging for Hospital employees and patients who needed isolation.

Construction began on the west wing and the center section in the spring of 1794. The west wing was completed first, in 1797. The center section was completed in 1804, but was in operation as early as 1800.

The west wing was created to care for the increased number of insane patients. The ground floor was supposed to contain 15 cells to house the most serious cases of insanity, while the remainder of the mentally ill patients were to be housed with the other patients in the two wards and the private rooms above. The most seriously mentally ill patients were housed in the basement.

Mentally ill patients outnumbered the physically ill patients at the time. Placing some of the insane in the wards was undesirable to the Board of Managers so they expanded the west wing seven feet in width to be able to have two rows of cells to each floor. The west wing could then be used exclusively to house the insane.

The center section of the Hospital was designed to be a buffer, to shield the physically ill from the disturbing cries of the insane. Rhoads' original plan was altered to feature a facade and a skylight not envisioned in the original plan. The new design was cheaper to build and it revealed the more sophisticated style of the Federal period that was en vogue at the time.

Each of the two wings also included a cupola. These structures not only enhanced the appearance of the buildings, but also served as an escape in case of fire.

Continue on to The Great Court

 



About Penn Medicine   Contact Us   Site Map   Privacy Statement   Legal Disclaimer   Terms of Use

Penn Medicine, Philadelphia, PA 800-789-PENN © 2013, The Trustees of the University of Pennsylvania